16 Şubat 2010 Salı

Seramik takılar

Seramik takı yapmak eğlenceli olduğu kadar el oyalayan da bir iştir. Zorluklarını birazdan anlatacağım ama keyifli yanlarını sıralamak gerekirse; ufak ebatta olduğu için diğer işlerden kalan çamurları gönül rahatlığıyla kullanabilir ve büyük ebatlı işlere oranla daha kısa zamanda ortaya mamulat çıkarabilirsiniz. Ayrıca tüm yaratıcılığınızı ve zevkinizi ortaya döküp yaptığınız bu takıları takıp hava atabilir, bir anlamda gezici sergi görevi görürsünüz:)

Takınızın kalın ve ağır olmasını istemiyorsanız, hizalama çubuklarını ince tutmakta fayda var. Ben suşi çubukları kullanıyorum.Yuvarlak takıları yaparken, sıvı deterjan kapaklarını kalıp almak için kullanıyorum. Fakat hamuru çıkarırken biraz deforme olabiliyor. (Daha iyi bir çözüm bulduğum zaman sizlerle paylaşacağım)Kalıptan çıkardığım çamuru, nemli bir süngerle düzeltip,
kenarlarını yuvarlıyorum yoksa sır tutmaz. Süngeriniz yeteri kadar nemliyse şekille oynamak, örneğin ovalleştirmek daha kolay oluyor.Formu verdikten sonra, çamur çok nemli kaldıysa, havlu kağıtla üstündeki suyu almak ya da fön makinasıyla hafifçe kurutmak gerekebiliyor. Buraya kadarki kısım çok zevkli diyemeyeceğim. Ama bundan sora yaratıcılık kısmı başlıyor, istediğiniz deseni çizebilir ya da elinizin altında bulunan dokuları çamurun üstüne koyup merdane yardımıyla deseni çamurun üzerine çıkarabilirsiniz. Az bastırırsanız doku çıkmaz, çok bastırırsanız şekil deforme olabilir. Ayrıca kolye için delik delmek gerekiyor, bunun için pipet kullanabilirsiniz. Kıvamına alışmanız için biraz pratik yapmak gerekiyor. Fakat her halükarda, desen ve delik işini hallettikten sonra nemli sünger yardımıyla formu toparlamakta fayda var.

Bisküviler fırınlandıktan sonra özellikle desenli takıları mat siyahla tamamen boyayıp nemli sünger yardımıyla yüzeydeki siyahlıkları temizleyip sadece girintilerde karaltı bıraktıktan sonra üzerini şeffaf veya yarı şeffaf sırlarla sırlarsanız aşağıdaki gibi sonuçlar alırsınız.

Soldaki takıyı yaparken az önce bahsettiğim suşi çubuklarını kullandım. İlk önce 2 tane küçük yuvarlak yaptım. Alta bir tane yuvarlak koydum. 2. yuvarlağın ortasından (asimetrik olacak şekilde) bir parçayı kestim ve ikiye ayırdım. Bu parçaları çentme aleti ve sulandırılmış çamur yardımıyla alttaki yuvarlağın kenarlarına hizalayarak yapıştırdım. Suşi çubuklarını bastırarak desen yapıp sonra sırlamasını tamamladım.


Sağdaki takıyı yaparken, şarap şişesinin etrafındaki plastik fileyi kullandım. Fakat file toplandığı için yapmak biraz zor oldu. Desen çok hoşuma gittiği için tabak da yapmayı denedim fakat başaramadım:(


Baykuşlu takılar belki de en kolay yaptıklarım ama en çok beğenilen takılarım oldu. Evde çok eskiden kalma bakır bir kolyem vardı. Merdane yardımıyla bastırarak desen aldım. Bir tanesine tam şekli bastırdım, diğerine yarım.Yarım bıraktığımın üstüne ay ve yıldız yapıp gece mavisine boyadım.


Sağdakiler de yontma kalemiyle yaptığım takılara
örnekler. Ben en çok bunları yaparken eğlendim. Gördünüz üzere takılara çeşitli renklerde mumlu ip kullandım. Malzeme olarak da tahta ve cam boncuklar. Ayrıca sadece kalın bir deri ip ve tek boncuk da güzel oluyor.
Birkaç hafta sonra diğer formlarda yaptığım takıları paylaşacağım. Şu anda bisküvi durumdalar:)

2 yorum:

aytacrafts dedi ki...

Hoş geldin bloğun hayırlı olsun,ne güzel anlatmışsın profilinde,çok sanatsal güzel çalışmalar tebrikler görüşmek üzere:)

senay akdemir's ceramics dedi ki...

Çook teşekkürler.
Sevgiyle